In de media | Rick Moorman in de uitzending van Paul van Liempt - 4

In november zat Rick weer aan tafel bij Paul van Liempt in het programma Voor de Ommekeer. Dit keer praten ze verder over de impact van de coronamaatregelen. 

"Niemand doet meer mee. Het woordje samen is gewoon weg."

Het lijkt oppervlakkig bezien misschien niet zo, maar veel ondernemers hebben het nog steeds gigantisch lastig. We zitten nu in de tweede golf van de coronapandemie. Die is in twee opzichten fundamenteel anders dan de eerste, zo vertelt Moorman: “Ik weet nu wat me te wachten staat. Dat wist ik in april niet.” Nu is er dus de mogelijkheid om maatregelen te treffen. Maar: “Je merkt dat de maatschappij verschrikkelijk aan het verharden is.” Aanvankelijk was er nog het idee om het samen te doen. Dat is volgens Moorman helemaal verdwenen. “Niemand doet meer mee. Het woordje samen is gewoon weg.”

 

Integrale blik op corona

Eerder benadrukte Moorman al dat de maatregelen op zichzelf ook een impact hebben op het welzijn van mensen. “Gezondheid gaat verder dan alleen de ziekenhuisbedden die we hebben.” Hij pleit voor een meer integrale blik op corona. “Het is niet een dingetje, het is het totale spectrum waar je over moet praten.” In dit gesprek passeren diverse thema’s de revue, zoals het probleem van de illegale feestjes en de rol van verzekeringsmaatschappijen. Moorman laat zich ook uit over de positie van de vastgoedondernemers. Zij kunnen geen regelingen blijven treffen, want anders redden zij het ook niet. Alles is via een keten met elkaar verbonden. “Er moet een masterplan komen.” 

 

Overheid aan zet

De overheid is daarbij volgens Moorman aan zet. Men moet met elkaar in gesprek om de voorwaarden te scheppen zodat ondernemers in de retail, vastgoed, horeca en alle andere domeinen vooruit kunnen. “Je wil misschien wel omscholen, bijvoorbeeld naar de zorg, maar het kan niet.” Het is daarom nú tijd om diverse partijen aan tafel te zetten.”Wie moet die oppakken? Niet de branche zelf. Dat kunnen ze niet. Dat moet de overheid doen.” Dan kunnen we tegelijkertijd een discussie voeren over hoe we onze maatschappij in de toekomst willen inrichten, zo stelt Moorman. Hij doet een oproep aan economische zaken: “Neem actie! Neem contact op”.