Column | Onverwachte vraag

Omdat ik door sommigen wordt gezien als allesweter over kleding brengt mij dat soms in heikele situaties. Zo was ik laatst bij een balletvoorstelling, uitgevoerd door de balletschool van mijn nichtje. Dat was al redelijk professioneel, want de dametjes in spe waren keurig gekleed in balletpakjes afgezet met mooie witte tule. De jongens waren ook volledig uitgedost in de bekende mannelijke balletoutfit.


 

De voorstelling was, zoals je dat mag verwachten van kinderen van 10- en 12 jaar, prachtig. Soms ook hilarisch. In de pauze overkwam mij een onverwacht moment, dat me toch even goed op het verkeerde been zette. Mijn neefje vroeg plotseling op een moment van stilte, met een iets te luidruchtige stem: ‘Oom Rick, je weet toch alles van kleding? Hoe komt het dan dat die jongens die aan het balletten zijn altijd zo’n dikke piemel hebben?’

 

Paf! Daar stond ik dan en op dat moment realiseerde ik me dat de hoofden van nagenoeg alle ouders plotseling mijn kant opkeken. Met een blik van ‘zo nu zijn wij benieuwd hoe jij je daaruit redt’. Ik kon niet anders dan eerst maar eens vol in de lach te schieten, waarop het ventje mij enigszins geïrriteerd aankeek en mompelde: ‘Oh je weet het dus niet.’ Zijn moeder wilde al ingrijpen, maar toen bedacht ik het me en begon met de juiste uitleg op zijn vraag. Immers, zo gek was zijn vraag niet, alleen wat onverwachts.

 

Die egale verdikking die goed zichtbaar is onder de legging van de danser wordt veroorzaakt door een zogenaamde dancebelt. Deze dancebelt wordt gedragen om meerdere redenen. De belangrijkste reden is dat bij sommige balletposes de ondersteuning van de onderbuik essentieel is anders heeft dit uiterst pijnlijke gevolgen voor de danser op dat moment. Een dancebelt lijkt op een string, maar heeft een bredere tailleband zodat de taille niet bekneld wordt. Aan de achterkant is de tailleband door een zeer smalle strook elastische stof verbonden met de onderkant van de driehoekige voorzijde. De elastische stof loopt door de bilnaad naar voren toe. Als je hiervan een broek zou maken dan zijn de randen daarvan zichtbaar door de legging heen. Er is nog een tweede reden voor het dragen van deze bescherming, de balletdanseressen dragen vaak onder hun balletpak geen ondergoed. De oefeningen die ze doen zouden aanleiding kunnen zijn voor de mannelijke dansers om daar op te reageren op een wijze, die men op dat moment liever niet zichtbaar heeft.

 

De dancebelt is daarom ook goed geschikt om een egale vorm te behouden, middels een nette discrete welving. Naast balletdansers maken bijvoorbeeld ook trapeze artiesten en schaatsers gebruik van deze dancebelt. En het is dus niet zoals mijn neefje dacht, bedoeld om de mannelijkheid juist te accentueren.

 

Na mijn uitleg keek hij mij wat meewarig aan en ik zag hem denken ‘goh wat een stom antwoord’. Stom of niet, het is de uitleg die bij zijn vraag hoorde De ouders eromheen keken me ook aan maar die hadden meer zoiets van ‘hey dat heb ik me nooit gerealiseerd’. En zo zie je maar, er bestaan geen rare vragen.

 

Wat ik heb geleerd van mijn neefje: als je iets niet weet, vraag het dan gewoon.

 

Mag ik jullie vragen ook tegemoet zien?

 

Rick Moorman