Column | Wat is er met ons kleedgedrag gebeurd?

Zoals je je wellicht kunt voorstellen word ik door mijn werkzaamheden zeer regelmatig uitgenodigd voor allerlei bijeenkomsten, feesten, premières en diners. Ik bereid me daar middels mijn kleedgedrag iedere keer weer op voor. De ene keer houd ik me aan de dresscode voor een feest, voor feestelijke premières trek ik indien gewenst mijn smoking aan en voor een diner kijk ik vooral naar de gastenlijst.

 

Ik realiseer me dat ik, mede door mijn beroepsdeformatie, dat ik me iedere keer weer verbaas over het kleedgedrag van de mede uitgenodigden en tegelijkertijd bedenk ik me dat ik wel heel erg makkelijk praten heb. Immers wie appelen vaart die appelen eet. Ondanks dat verbaas ik me zeer regelmatig over de keuzes van mensen. Maar zoals een gentleman betaamt houd ik wijselijk mijn mond en bedenk me iedere keer dat ik op dat vlak nog veel zou kunnen betekenen al is het alleen maar in voorlichting. Soms kan ik me niet inhouden omdat je er vanuit gaat dat in sommige gevallen je toch echt mag aannemen dat de gasten zouden MOETEN weten hoe het hoort.

 

Recentelijk was ik uitgenodigd op een diner, georganiseerd voor en door mijn eigen branche, de Mannenmode. Het ging hier om Het Heeren Diner en de keuze voor de gasten was gebaseerd op de top van de mannen mode ondernemers in Nederland.

 

De organisatie had gekozen voor een geweldige insteek, de door de wol geverfde ondernemers mochten als introducé een jong aanstormend ondernemers talent meenemen. Een zeer te prijzen initiatief want zo breng je jarenlange ervaring in aanraking met jonge gepassioneerde mode ondernemers. De avond was geweldig een goede sfeer, prima lokatie, prachtige verhalen en vooral goed eten en ervaringen uitwisselen. Kortom, een prima avond in deze toch lastige tijden.

 

Maar oh oh wat ben ik geschrokken van sommige van mijn collega modeondernemers. Je zou toch verwachten dat de keuze voor de kleding van mensen uit het vak geen reden voor een column zou mogen zijn. Deze succesvolle mode ondernemers zouden toch als geen ander weten wat de dresscode bij Het Heeren Diner behoort te zijn, helaas niet dus.

 

De goede uitgezonderd, donkere pakken, goede shirts en natuurlijk met das, immers wij adviseren de consument hoe zich te kleden. Modische pasvormen, lekker strak dat mag bij een dergelijk Event. Maar jeans en vest of kolbert met katoenen pantalon en sommige zelfs met een sneaker eronder past totaal niet bij de uitstraling die wij als modedeskundigen dagelijks over jou als consument heen strooien. Nu begrijp ik direct waarom op vele evenementen het kleedgedrag onder de maat is. Als wij als branche al niet in staat zijn om ons juist te kleden waarom zouden we dat van jou verwachten.

 

Bij mij kwam altijd de vraag op, wat is er met ons kleedgedrag gebeurd? Het antwoord lag dus al die tijd onder mijn eigen neus. Wij (de deskundigen) zijn daarvoor verantwoordelijk. Sommigen van ons weten zelf niet hoe het hoort. Vanaf nu neem ik je niks meer kwalijk!

 

Is er nog hoop? Ja gelukkig! De jonge introducés wisten wel hoe het hoorde. Dus over een paar jaar lopen we er allemaal weer tip top bij, met dank aan de nieuwe generatie mode ondernemers.

 

Doe je voordeel er mee.

 

Rick Moorman