Column | De idiote hoedjes van Prinsjesdag 2012

Prinsjesdag, de dag waarop half politiek Nederland naar de eeuwenoude Ridderzaal schuifelt. Sinds eind jaren zeventig is Prinsjesdag een dag geworden waarop vooral de dames zich proberen te onderscheiden met over het algemeen potsierlijke hoofddeksels. Deze ingezette `modieuze` traditie had voor wat mij betreft achterwege mogen blijven… Het succesvol dragen van een hoed vereist enige zelfkennis en dat is waar het vandaag in Den Haag vaak op stukloopt. Waar halen sommige dames het idee vandaan dat een hoed hun eleganter maakt?

 

Maar voordat ik echt een mening ga geven over een tweetal dames van jl. dinsdag, eerst even in vogelvlucht een stukje historie over Prinsjesdag. Koning Willem 1 begon in 1814 met de traditie Prinsjesdag. Eerst was Prinsjesdag op de eerste maandag in november, daarna op de derde maandag in oktober, vervolgens op de derde maandag in september en uiteindelijk werd in 1887 besloten dat het de derde dinsdag in september moest worden. a

 

De koning/koningin leest in de Ridderzaal de Troonrede voor. Namens de regering legt de koning(in) daarin uit wat de kabinetsplannen zijn voor de komende twaalf maanden en opent die het parlementaire jaar van de Staten-Generaal.

 

De te dragen kleding is al jarenlang een traditie die in het kort hierop neerkomt: De koningin heeft een lange jurk aan met een hoed. De overige leden van het Koninklijk Huis moeten in groot gala komen opdraven. Dat houdt in dat de dames een lange jurk dragen en de heren een gala-uniform of jacquet. Burger mannen (politici) komen in jacquet of donker pak naar de Ridderzaal.

 

Sinds de intreding van vrouwen in de politiek (en dus ook het aanwezig mogen zijn in de Ridderzaal) heeft de oude vanzelfsprekendheid enigszins in de war gebracht. Want moeten de vrouwen dan ook in donker (mantel) pak of in een vrouwelijk jacquet? Daar zijn de regels niet duidelijk over. Voor de hand ligt dan ook de jurk en bij voorkeur minimaal tot over de knie.

 

Sinds Erica Terpstra eind jaren ´70 de hoed introduceerde ging het helemaal mis met onze vrouwelijke aanwezigen. Natuurlijk zijn er prachtige exemplaren bij en geeft het in ieder geval extra kleur aan deze traditievolle dag. Maar sommige dames…

 

Neem nu de voordame van de Partij Voor De Dieren Marianne Thieme. Politiek inhoudelijk ga ik niks over haar ideeën zeggen, maar zoals ze er deze week bij liep, ronduit belachelijk. Een baret op haar hoofd en een patronen band gevuld met wortels diagonaal over haar schouder. In plaats van een serieuze politica deed ze me eerder denken aan een gesjeesde struikrover. Ze was voor mij het lachertje van de dag. Kan het erger? Ja! Ik zag er nog één: mevrouw Roos Vermeij van de PvdA. Dat hoedje… ze leek zo weggelopen te zijn van een wedstrijd van het Nederlands elftal waarbij de spanning van de wedstrijd nog goed te lezen was in haar ogen. Als je geen geld wilt uitgeven aan een toch al belachelijke hoedjes traditie zet dan alsjeblieft niks op je hoofd. Daar doe jij mij in ieder geval een groot plezier mee.

 

Terug naar de historie van deze prachtige dag. Het kijken naar de Gouden Koets bv. Die kreeg Wilhelmina met haar inhuldiging als Koningin van de bevolking cadeau. In 1903 werd de koets voor het eerst ingezet op Prinsjesdag. Maar wist je dat De Gouden Koets niet van massief goud is? Het frame en de opbouw zijn van Javaans hout gemaakt en dat is bedekt met een héél dun laagje bladgoud.

 

Wat dat betreft passen Marianne Thieme en Roos Vermeij wel weer goed op deze dag, een heel dun laagje bladgoud ook voor hen.

 

Zo dat ben ik kwijt.

 

Rick Moorman