Column | Sommige waardes moet je niet eens willen veranderen!

In mijn vak is het aan de orde van de dag; nieuwe trends, nieuwe collecties, nieuwe modellen en nieuwe kleuren. Wij doen er alles aan om jou als consument te verleiden tot het aankopen van al deze nieuwe trends. Hoewel nieuw? Dat is niet helemaal waar, want de mode cyclus is ongeveer een jaar of 10 en dan komen de vormen en de kleuren weer terug. Maar dan met hele kleine aanpassingen, dat dan weer wel.

 

Maar goed dat is nu eenmaal de modebusiness. We zijn daar dan ook erg bedreven in en iedereen verwacht dat ook van onze branche. Toch realiseert de modewereld zich dat sommige kleding gewoon niet mag en kan veranderen, simpel omdat de historie dat ons meegeeft.

 

Bijvoorbeeld de vele basisartikelen zoals het witte T-shirt. We veranderen de boord in een ronde of V hals, soms wat wijder en soms wat strakker, maar het blijft altijd het witte T-shirt. Alleen de naam zegt het al.

 

Maar ook onze formele uitgaanskleding , de smoking of de little black dress, blijft uiteindelijk onveranderd. Het is een zwart, formeel shirt met een dubbele manchet en vlinderstrik. De modische variatie zit hooguit een beetje in de modellering.

 

Deze vaste waardes geven houvast en maken het voor iedereen redelijk eenvoudig om zich veilig te voelen in deze vaak toch al zo onrustige en snel veranderende wereld.

 

Toch zijn er branches die veranderen om het veranderen, vaak gedreven door onzinnige en gemakkelijk door te prikken argumenten.

 

Neem nu even wat er in de sportindustrie de laatste paar dagen allemaal is gebeurd. We vieren een tweede plaats alsof we kampioen zijn. Maar tweede plaatsen tellen niet in topsport, ook al moet je erkennen dat het gezien de weg die afgelegd is, het natuurlijk wel een knappe prestatie is. Maar goud win je, zilver verlies je!

 

Nog erger is het feit dat er op dit moment wordt in Madrid getennist wordt op BLAUW gravel. Hallo, gravel is gemalen baksteen en die is rood hoor! Echt gras is ook in de regel groen van kleur. Het is een vaste waarde die je niet moet willen veranderen, zeker niet in de tennissport die al zoveel mooie tradities heeft opgeleverd. De witte outfit bijvoorbeeld die op Wimbledon zelfs verplicht is tijdens de trainingspartijen. Tennis is historie net als de mode branche. Sommige vaste waardes moet je niet eens willen veranderen.

 

Zo dat ben ik kwijt. Nu mijn smoking klaar hangen voor morgenavond. Gelukkig is mijn smoking zwart of zal ik er nog snel één halen in een gele kleur?

 

Rick Moorman