Column | De Bruidsbeurs

Een van de doelgroepen die ik als mannenmode detaillist probeer te bedienen is de trouwmarkt. Het is een markt die zich laat leiden door een vast stramien, immers op het moment dat je je aanstaande vraagt, begint de klok te lopen. De trouwdatum is in de regel het eerste wat wordt vastgesteld. Vanaf dat moment wordt het To Do lijstje keurig en in de juiste volgorde afgewerkt.

 

Vaak zit er tussen het moment van vragen en de uiteindelijke dag een periode van een half jaar tot een jaar. Het begint met de trouwlocatie, de feestlocatie, de weddingplanner, de gastenlijst, de ringen, de jurk, de kaarten, de taart, het feest, de fotograaf, de auto’s en ergens achteraan het pak voor de man. Veel aanstaande trouwparen bezoeken ter oriëntatie een van de velen Bruidsbeurzen.

 

Een prima manier om je te laten informeren en inspireren voor je grote dag. Afgelopen zondag stond ik zelf op een van deze beurzen, natuurlijk met het aanbod om het trouwpak voor de man te maken. Prima georganiseerd en op een romantische toplocatie. Wat mij alleen opviel is dat deze beurzen vooral bezocht worden door de aanstaande bruid, vaak vergezelt door de moeder eventueel nog met een vriendin of een zus.

De enkele aanstaande bruidegom die mee was liep er vooral erg verloren bij. Het was duidelijk: dit is de plek voor vrouwen. De bruid in spee zit op een roze wolk en is daar bijna niet meer vanaf te krijgen, extra geënthousiasmeerd door het vrouwelijke gezelschap.

 

De meest bezochte stand was die van de trouwringen, ongelofelijk wat er allemaal kan en wat een enorm goed en mooi aanbod. Ook de bruidsjurkenstand was een hit en zelfs de moeders waanden zich weer in de tijd van weleer.

 

Wat mij vooral opviel en me deed realiseren dat dit een vrouwenfeestjes is. En geloof me ze genieten intens en ik vind ook dat dit zo hoort. Sterker nog, toen ik die eenzame bruidegom zag, had ik met hem te doen. Waarom heeft de bruidegom niet een eigen mannenvoorbereiding? Een beurs voor mannen op trouwgebied, auto’s mooie reizen en natuurlijk pakken. Dat tezamen met je vader, je broer en je vrienden. Allemaal in een pak met dezelfde kleurhoogte en natuurlijk de bruidegom als absolute middelpunt.

 

Ik ken organisaties die dit soort beurzen wel willen organiseren, maar wie pakt het op en vooral: hoe bereik je met deze wijze van denken de mannen die het aangaan? En als het over pakken gaat dan kan ik wel verder helpen.

 

Voor alle vrouwen: geniet vooral van het gegeven momentum, samen met dochter, moeder, vriendin, zus. Sprookjes bestaan nog!

 

Rick Moorman