Column | Het organiseren van je kledingkast

In de winkels worden de eerste zomercollecties weer in de etalages gepresenteerd. Misschien wat vroeg, maar het is toch de eerste indicatie dat er weer een seizoenswissel aan zit te komen. Een reden voor veel luisteraars om mij te vragen naar wat te doen met hun kleding. En vooral hoe op te bergen, want de kast zit al zo vol!

 

Tja, ik realiseer me bij deze vraag dat de tijd voorbij is dat we zomer- en winterkleding strikt apart hielden. Het was heel gebruikelijk om op enig moment je winterkleding te wassen en het in een koffer te stoppen. Die opende je dan pas weer als je de kleding weer nodig had. Vervolgens ging de zomerkleding in de tas enz.

 

Vandaag de dag bestaat onze garderobe vooral uit kledingstukken die we het hele jaar door kunnen en willen dragen. Ook het reisgedrag werkt daar aan mee, want in de winter even een paar dagen naar de zon is voor velen eerder regel dan uitzondering. Een goed ingerichte kledingkast heeft zo z’n voordelen. Het geeft in ieder geval inspiratie tot het maken van de juiste keuzes tijdens het aankleden.

 

Hoe richt je nu je kast zo goed mogelijk in?

Het begint in ieder geval met de juiste hangers. Investeer daarin. Je hebt broekhangers, shirthangers en voorgevormde hangers die iets dikker zijn waardoor je dure kolberts in ieder geval vorm behoud tonen. Voor wie nog van die ijzeren stomerij hangers heeft: weg ermee! Ze beschadigen eerder dan dat ze een positieve bijdrage leveren aan de levensduur van je kleding.

 

Het mooiste zou natuurlijk zijn als je meerdere kasten tot je beschikking hebt. Om te starten haal je de kast helemaal leeg en richt je deze helemaal opnieuw in. Tijdens het leeghalen kom je misschien nog kledingstukken of accessoires tegen waarvan je het bestaan niet meer wist, mooi! Met een beetje geluk ben je er nog blij mee en heb je weer een nieuwe invalshoek tijdens je dagelijkse kledingkeuze. Stel wel een paar kritische vragen aan jezelf voordat je begint met her inrichten van je kast:

 

  • Wanneer heb ik dit kledingstuk voor het laatst gedragen, indien langer dan een jaar geleden, geloof mij, dan is de kans niet groot dat je dat in het komende jaar wel gaat doen. Leg dit kledingstuk apart.
  • Wat stuk is gaat direct richting de vuilniszak
  • Trek ieder kledingstuk even aan, past het nog? Zie je jezelf er nog in lopen? Maakt het je nog blij?

Zo creëer je een aantal stapels. Nu bekijk je of er kleding tussen ligt die je om voor de handliggende redenen niet zo vaak zal dragen (wintersport of Gala kleding) hang deze in een hoes, (scheelt ook tegen stof en verkleuren) en berg deze indien mogelijk op een andere plaats op.

 

De berg zal nu al wel iets minder groot worden. Nnu gaan we de kast inrichten met de kleding die boven iedere twijfel verheven is. We beginnen met de shirts of blouses, hang ze bij voorkeur op en sluit enkele knoopjes, zodat de kraag niet dubbel kan gaan zitten. Dan de broeken, bij voorkeur ieder op een eigen broek hanger, je kan bijpassende jasjes erachter hangen.

 

Belangrijk is om alleen schoon en gestreken in je kast te hangen dan is het ook meteen gebruiksklaar.

 

Bij het inrichten gebruiken we ook meerdere planken, een trui of vest is beter af als deze gevouwen is. Je minst interessante kledingstukken zoals T-shirts leg je op de onderste of bovenste planken. Op ooghoogte alleen de kleding die je vaak en graag draagt.

 

Voor ondergoed en sokken maak je gebruik van die handige inhangmandjes, wel apart opbergen. Riemen en dassen indien mogelijk ophangen en anders netje oprollen, eventueel in een lade. Een schoenenrek kan handig zijn en plaats je schoenen met de neuzen naar voren, herken je ze direct en vergeet de schoenspanners niet!

 

Denk ook nog even aan de mottenvellen en hang een geurzakje in je kast, lekker fris!

 

Nu komt het moeilijkste, we kijken nog een keer naar de twijfelgevallen. Blijf je twijfelen dan hup weg ermee, niet richting vuilnisbak maar wellicht naar een kennis of anders naar het goede doel. Jij gaat het toch niet meer dragen en een ander is er nog blij mee.

 

Nu kan je voor je kast gaan staan en bedenken wat je eventueel nog mist en kan aanvullen met de nieuwste collecties in de winkel. Deze informatie geeft je een goed gevoel tijdens het winkelen, je hebt een reden!

 

Veel succes,

 

Rick Moorman