Column | Rick Moorman over het politie-uniform

'Hou die pet'


Er is nogal wat commotie ontstaan over ons Nederlandse politie-uniform na diverse publicaties. Veel stylisten en modekenners hebben hun licht erover laten schijnen. Tot op heden heb ik me daar nog niet mee bemoeid maar nu is het voor mij tijd om daar ook even iets over te zeggen. Zeker nu de storm hierover weer een beetje is gaan liggen.

 

De insteek van de discussie was dat de Nederlandse politieman zich niet op zijn of haar gemak voelt en dan met name wat betreft de bewegingsvrijheid. Daar kan ik me dan wel iets bij voorstellen, maar vervolgens gaat de hele discussie een totaal andere kant op. Uitspraken over de uitstraling en vooral de impact van het uniform wordt ter discussie gesteld. En daar heb ik toevallig nou ook een mening over.

 

Een mening vanuit mijn vakgebied, maar helaas ook een mening omdat ik onze vaderlandse hermandad regelmatig tegenkom, met name in het verkeer! De politie heeft als eerste taak de veiligheid of in ieder geval het gevoel daarvan te bewaken en indien nodig te handhaven. Eén van de middelen die ze daarvoor hebben is de uitstraling middels hun kleding.

 

De kleur blauw is prima en komt serieus en autoritair over, mits in de goede maat. De discussie over de kleur van het shirt is onzin, momenteel is deze wit of lichtblauw. De kleur wit is niet van toepassing, uitstraling en gezag heeft ook te maken met hoe iemand in het eerste moment overkomt. Een agent die zojuist een bebloed iemand heeft geholpen of een achtervolging heeft moeten inzetten, zal verwacht ik zo, moeite hebben om dat shirt smetteloos wit te houden. Ik opteer voor een donkerblauw shirt met twee borstzakken en een duidelijke politie badge.

 

De discussie over de pantalon en schoenen kan ik volgen. De pantalon moet comfortabel, sterk, praktisch en een beetje stoer zijn. Dus broek met zakken op de dijbenen: doen! Ook de halfhoge schoen maakt het naast praktisch en comfortabel ook sportiever, zonder te overdrijven.

 

Overdrijven doen we bij de discussie over de pet. Mijn stelling: de pet moet blijven! Diegene die zweren bij het invoeren van een cap, gaan voorbij aan de status van de pet. Je zal agent zijn halverwege de 50 en je moet omwille van het plaatje ineens een cap op die je zoontje van 15 ook draagt. Het zal toch niet. Eerder lachwekkend dan gezag uitstralend.

 

Het jack is prima en is stoer genoeg. Maar wat ik werkelijk niet begrijp: waarom al deze discussies en ongevraagde adviezen? Over de hele wereld bestaat er politie, ze dragen allemaal op een bepaalde manier een uniform. Kijk om je heen, vergelijk, leer van de andere, neem een beslissing en stop de discussie. Het gaat om gezag en dat begint bij de top.

 

Mijn ongevraagd advies: kijk eens goed naar de Amerikaanse politie, stoer, praktisch, gezag uitstralend en gewoon met pet. Een pet die ons allemaal past, zo was de slogan toch ooit? Zorg dat deze goed past, dan straal je al heel veel uit.

 

De politie is uiteindelijk ook mijn beste vriend en mijn oog wil ook wat! 😉

 

Rick Moorman