Column | Het onderhoud van je pak

Stomen, strijken en persen

 

Ik krijg via de website van Radio 10 Gold regelmatig vragen over onderhoud van kleding. Eén van de meest voorkomen de vragen gaat over het onderhoud van je pak.

 

Stomen is een optie, maar in mijn optiek moet je stomen (los van de kosten) alleen toepassen als het pak ook echt vuil is of als je je pak voor een langere tijd gaat opbergen.

 

Breng je je pak naar de stomerij, dan wel graag compleet en niet zoals sommigen doen alleen de pantalon. Door apart te laten stomen heb je namelijk kans op kleurverschil tussen je kolbert en je pantalon. Daarnaast moet je wol en zijde in ieder geval niet te veel stomen want dat gaat ten koste van de uitstraling. Beter is het om je pak regelmatig te laten luchten, gewoon even buiten hangen.

 

Mocht je nu veel kreukels hebben opgelopen, dan is een beproefde methode om je pak even in de douchecabine of boven je bad te laten stomen.

 

Mocht je toch grondiger te werk moeten gaan dan komt bij het persen van je broek wel het een en ander kijken en dan vooral in handigheid. Ik adviseer in ieder geval iedereen een strijkijzer met stoom generator in huis te nemen. Voor zo een € 150,- heb je in ieder geval een goede en dat gaat je veel plezier opleveren. Als je er eenmaal mee om kunt gaan scheelt het veel werk . Het gaat sneller en het resultaat is prima: geen kreukels meer.

 

Voor je pantalon en dan vooral bij wol, kan je het beste een katoenen theedoek tussen de stof en het strijkijzer gebruiken, hierdoor voorkom je glimmende plekken. Strijk eerst de binnenkant van de zakken anders gaat de stof aan de buitenkant bobbelen. Daarna strijk je het bovenste gedeelte van de broek rondom de strijkplank. Vervolgens leg je de broek in zijn geheel op de plank.

 

Als je voor en achter een vouw wilt , leg je de naden op elkaar. Strijk van onder naar boven en zorg dat je goed uitkomt aan de bovenkant. Wil je de vouw er wat permanenter in hebben, dan kan je en dat is heel ouderwets maar nog steeds zeer doeltreffend , er een laagje kaarsvet tussen persen. Succes verzekerd! Nu we toch aan het strijken zijn dan nog even snel de juiste strijkwijze van het overhemd meenemen: Je begint bij de kraag, daarna de manchetten en de mouwen daarna pas het shirt rondom. Nadat je het gestreken hebt sluit je enkele knoopjes. Laat het shirt nog even uithangen voordat je het opvouwt, vooral wanneer de stof nog enigszins vochtig is, dan kreukelt deze gemakkelijk.

 

Er zijn echter ook strijkvrije shirts te koop als je het echt teveel werkt vindt!

 

Veel strijkplezier!

 

Rick Moorman