Column | Kater

De titel zegt misschien wel alles over het afgelopen seizoen en toch wil ik deze column niet besteden aan het analyseren over de prestaties op het veld. Ook de wisseling van de technische staf gedurende het seizoen laat ik dit keer aan mij voorbij gaan en Peter Bonthuis heb ik reeds bedankt in de laatste uitgave van dit blad. Kortom dit kan ik vangen onder het woord kater, maar dat doe ik niet, het is gegaan zoals het gegaan is.

 

Ook voor de toekomst kan ik vanaf deze positie geen invloed uitoefenen op het resultaat op het veld. Dat is sport en ik zal me als goed supporter in de resultaten schikken.

 

Maar toch heeft de titel iets te maken met een gevoel wat ik over heb gehouden aan een van de grootste, jaarlijks terugkerende en wellicht het meest in het oogspringende historische diner van de Nederlandse geschiedenis, ons eigen Sparta Rood -Wit mannen diner. De organisatie was dit jaar perfect. voor de 66st keer ons Rood -Wit mannen diner teruggebracht naar de oorsprong, zittend aan lange tafels. Briljant!

 

Aan de muren prachtige historische foto’s van een van de eerste mannen diners, afgewisseld met afbeeldingen plus historische informatie van de vele voetbaliconen die de club heeft voortgebracht. De ballonnen in de clubkleuren, de vlaggen, de aankleding van de tafels. Perfect! De locatie was weergaloos en het eten en drinken, verzorgt door huis cateraar van der Linden meer dan goed. Over de rechtstreekse uitzending van Voetbal International zijn de meningen verdeeld maar doet niet af aan het historische gegeven van dit unieke, voor veel andere clubs jaloersmakende, diner.

 

Ruim 400 belangstellende die graag aanwezig wilden zijn bij deze jaarlijkse gebeurtenis, allen mannen. Sparta als herenclub de aanwezigen als kasteelheren, vanuit respect staan bij het ten gehore brengen van de Sparta Marsch en trots mee zingen uit volle borst, al dan niet aflezend van de grote beeldschermen. Dankzij Voetbal International mee te leven in ruim 700.000 huishoudens. Sparta promotie op zijn best! Hulde.

 

Ik hoor u nu denken, zo een lofzang op dit prachtige evenement en toch zo een titel boven deze column. Ja dat klopt en de reden is zo eenvoudig, leest u het bovenste gedeelte nog maar eens goed door en het zal u opvallen dat Sparta staat van Historie en Herenclub.

 

Wat schetst dan mijn opperste verbazing, grenzend aan irritatie en niet alleen bij mij, waar is de en ik kan en mag dit vanuit mijn professie zeggen, de stropdas.

 

Bij voorkeur een Sparta das en deze is door de jaren heen reeds in diverse variaties gebracht met de bedoeling om middels deze manier van communiceren blijk te geven aan het Sparta gevoel. Het optisch weergeven dat je oprecht een Sparta supporter bent. Maar goed als er dan geen Sparta das voorhanden is (?) dan in ieder geval gehoor geven aan de historische gedachte van een 123 jaar oude Mannen cultuur en aanzitten als kasteelheer aan het mannen diner. Dat wil zeggen de traditie van weleer, dus met Das!

 

De organisatie valt niets te verwijten in deze, men had immers via de grote foto’s duidelijk laten zien hoe een mannen diner in vroegere tijden werd beleeft werd. Het gemis van de stropdas gaf mij zo een kater dat die voor mij het symbool werd van het hele seizoen.

 

De stropdas als saamhorigheid gevoel moet terug in ieder geval bij het rood -wit mannen diner. Deze staat voor mij dan ook voor de gezamenlijke woorden in voor en tegenspoed.

 

Hier ligt een mooie taak voor de nieuwe Algemene directeur. Wiljan Vloet de prachtclub Sparta moet weer terug naar waar het hoort, te beginnen met de terugkeer van de stropdas!

 

Respect, inzet, clubgevoel, de Sparta Marsch, winnen, succesvol, discipline, organisatie en promotie, het begint en zit allemaal opgesloten, in de stropdas.

 

Wiljan Vloet succes in het komende seizoen.

 

Rick Moorman

Sparta watcher en kledingadviseur