Column | Ernesto Hoost

Dit lijkt het verhaal van de wolf in de spreekwoordelijke, hoe toepasselijk, schaapskleren U kent dat wel van vroeger op school, je zocht altijd je vriendjes waar je wat aan kon hebben natuurlijk je moest er ook goed mee overweg kunnen, maar het was altijd prettig als er een bij was die beresterk was, je kon namelijk nooit weten. En als je dan dieper keek, was dat vriendje een van de alleraardigste mensen die je ooit hebt leren kennen. Ik stel me ook zoiets voor van mijn gast van vanmiddag, Ernesto Hoost. 1.89 meter lang en 104 kg zwaar, viervoudig wereldkampioen KI.

 

Mijn voorbereiding wijst uit dat K1 een verzamelnaam is van alle vechtsporten, karate, kickboxen, Kungfu, Kyokushinkai en nog vele andere varianten, die elkaar ontmoeten in de K1. Het is oorspronkelijk bedoeld voor zwaargewichten en tijdens het toernooi in de Tokio Drome komen op 1 avond de 8 sterkste vechters verdeeld in twee poules uit tegen elkaar, de overall winnaar mag zich wereldkampioen KI vechten noemen. Een toernooi wat door miljoenen kijkers gevolgd wordt.

 

En net als vroeger op school, zijn de sterkste altijd populair, wat zich weer vertaald in de verschillende TV programma’s in Japan met daarin Ernesto in de hoofdrol, een filmcarrière ligt in het verschiet.

 

Alles wat je over Ernesto leest over zijn persoonlijkheid buiten de ring staat in schril contrast met zijn reputatie binnen die ring, kortom het verhaal van de wolf . Maar toch als je goed kijkt naar de man in de ring zie je iets van zijn mens zijn buiten de ring er in terug. De satijnen gevechtsbroek wordt opgesierd met de namen van zijn twee kinderen Reggie en Lois, dat verraadt naast respect, voor zijn tegenstander, ook zijn respect voor de buitenwacht, iets wat in de oosterse vechtsport diepgeworteld zit.

 

Ernesto zijn bijnaam is Mr Perfect, dit slaat niet op zijn verschijning, maar op zijn fabelachtige techniek en tactisch inzicht, volgens kenners. Aan mij de taak en de uitdaging om deze bijnaam ook over te zetten in zijn kleding. Iets wat niet gemakkelijk lijkt omdat Ernesto zelf aangeeft dat vrijetijds kleding zijn voorkeur geniet. Laat mij dan dit gevecht maar eens winnen van een van de grootste onderschatte sporters van ons land. En als ik dan toch aan de slag ga, dan wil ik tevens weten of het hardnekkige gerucht over een gevecht met Mike Tyson op enig waarheid berust.

 

Rick Moorman